Na novú umelú ľadovú plochu si už Prievidžania pomaly zvykli, tradičná zakáľačka priamo v centre mesta však spôsobila obrovský rozruch. Už od rána sa pri stánku tlačili ľudia, ktorí chceli ochutnať z jaterníc, krvavničiek, zabíjačkovej kapustnice či gulášu. Napokon, spracovanie mäsa z troch ošípaných mohli na vlastné oči vidieť priamo na „mieste činu“, kde svoju prácu zručne vykonávali profesionálni mäsiari. „Som tu hlavne kvôli vnúčatám, ešte nikdy nevideli skutočnú zabíjačku. Ja pochádzam z dediny, kde to bolo bežné, mnohí ľudia z mesta si to však ani nevedia predstaviť,“ povedala nám staršia pani, ktorá v silvestrovskú stredu tiež prišla na námestie.
Množstvo ľudí neodradilo ani nepríjemné a sychravé počasie, ktoré pripomínalo viac neskorú jeseň ako prelom rokov. Na ľadovej ploche sa „preháňali“ malí i veľkí korčuliari, dospelí zväčša postávali pri mantineloch a vychutnávali tradičné špeciality a nápoje. O kultúrny program sa starali folklórne a spevácke skupiny z celej hornej Nitry. Naplánovanú exhibíciu krasokorčuliarskeho klubu zo Žiliny síce nakoniec kvôli dažďu zrušili, občanov však počasie z centra nevyhnalo. Naopak, bavili sa aj s dáždnikmi nad hlavami, a takto privítali aj nový rok. Nechýbal veľkolepý ohňostroj a príhovor primátora, jednoducho povedané, na Námestí slobody bolo na Silvestra skutočne živo.
Zuzana ŠIMOVÁ