Utorok, 26. september, 2017 | Meniny má Edita
Pridajte si svoje mesto

Primátor Handlovej napísal otvorený list Andrejovi Dankovi

Zámer poslankýň parlamentu prehovoriť na mestskom zastupiteľstve v Handlovej, podnietil primátora mesta k úvahám o zmene zákona. Toto právo chce poslancom obmedziť.

Ambíciu Renáty Kaščákovej vystúpiť na mestskom zastupiteľstve v Handlovej primátor Podoba pochopil ako predvolebnú kampaň.(Zdroj: TASR)

HANDLOVÁ. Primátor Handlovej Rudolf Podoba (Smer-SD) napísal otvorený list predsedovi národnej rady Andrejovi Dankovi (SNS). Vyjadril v ňom odhodlanie porušiť zákon, ktorý poslancom národnej rady umožňuje vystúpiť na rokovaní mestského zastupiteľstva. Primátor Podoba totiž považuje žiadosť poslankyne národnej rady Renáty Kaščákovej (SaS) rečniť pred poslancami Handlovej za jej predvolebnú kampaň na post predsedníčky Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Vypäté stretnutie

O možnosť vystúpiť v handlovskom parlamente požiadali poslankyne Renáta Kaščáková a Anna Zemanová (SaS). K nemu však nedošlo. Napriek tomu, že poslankyne prišli hodinu a pol pred termínom, ktorý im handlovská radnica odporučila, rokovanie mestského zastupiteľstva už nestihli. Podľa primátora však v žiadnom prípade nešlo o zámer, ale zhodu okolností. Poslankyne prijal vo svojej pracovni, stretnutie ale bolo podľa ohlasov z oboch strán vypäté.

Sám Rudolf Podoba stretnutie v otvorenom liste nazýva „konfrontáciou.“ Poslankyne sa podľa neho mali viackrát nelichotivo vyjadriť o miestnej samospráve. Na otázku, aké výroky poslankýň boli „nelichotivé,“ primátor odpovedal, že ich nebude konkretizovať z úcty k národnej rade „ako aj vzhľadom na to, že si vážim ženy ako také.“

Naopak, podľa Renáty Kaščákovej primátor Podoba im po celý čas stretnutia dával neskrývane najavo, že sú nevítanými hosťami.

„Svoj dešpekt a iróniu sa ani nesnažil ovládať. Choval sa pohrdlivo, napríklad nás oslovoval familiárne 'dievky', v čom pokračoval, aj keď sme mu niekoľkokrát dali najavo, že jeho humor nezdieľame. Ak sme niečo podrobili kritike, bol to iba postoj pána primátora,“ napísala Kaščáková.

Politika do mesta nepatrí

Ako primátor Handlovej napísal v otvorenom liste predsedovi národnej rady, „z rozhovoru vyplynulo, že poslankyne nezaujímal program nášho zastupiteľstva, nehľadali naše problémy, nechceli nás informovať o legislatívnom procese, ktorý prebieha v národnej rade, ale mali v pláne hovoriť o svojich politických témach a to životné prostredie, baníctvo a energetika na hornej Nitre, ktoré si politická strana Sloboda a solidarita vytipovala v okrese Prievidza.“

Vzhľadom k tomu, že Renáta Kaščáková verejne ohlásila svoju kandidatúru na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, primátor považuje požiadavku poslankýň za zneužitie zákona na prezentáciu politickej strany na pôde miestnej samosprávy.

„Rokovanie mestského zastupiteľstva nemá byť politickou tribúnou ani predvolebnou kampaňou. S takýmito praktikami som sa vo svojej dlhoročnej verejnej funkcii ešte nestretol. Zaťahovanie politiky na pôdu rokovania zastupiteľstva považujem za neprípustné a voči takýmto praktikám sa verejne ohradzujem! Vždy som si ctil a dodržiaval všetky zákony, ale v predmetnej súvislosti som na vážnych pochybách, či tento zákon rešpektovať,“ napísal Podoba Andrejovi Dankovi.

Podstata poslaneckej práce

Podľa Renáty Kaščákovej témou jej vystúpenia mal byť apel na spojenie síl pri hľadaní riešení pre hornú Nitru do budúcna.

„Otázka štátnych stimulov a neefektívnych dotácií patrí do ekonomickej agendy SaS. Ja osobne sa o témy regionálneho rozvoja zaujímam, odkedy som v samospráve a upozorňujem na ne aj ako poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ napísala Kaščáková. Podľa nej sa otázkou baní zaoberá dlhodobo a nejde o predvolebnú kampaň.

„Mrzí ma, že vláda tu ľudí umelo a navyše aj príliš draho udržuje v ilúzii, že všetko je v poriadku. Ako poslanci národnej rady vidíme problém aj z inej než lokálnej perspektívy. Chodíme preto o týchto súvislostiach diskutovať do miest, ktorých sa to týka. Je to podstata našej poslaneckej práce. Presne rovnako by som postupovala, aj keby som nekandidovala na županku,“ tvrdí Kaščáková.

Podľa jej ďalších slov vystúpila už na zastupiteľstvách v Partizánskom, Trenčianskom samosprávnom kraji, iní poslanci SaS o téme diskutovali v Prievidzskej televízii.

„O vystúpenie v Handlovej sme požiadali, lebo chceme pokračovať v začatej diskusii aj v ďalších dotknutých samosprávach. 19. júna plánujeme usporiadať verejnú diskusiu v Prievidzi. Bane tu nebudú naveky a ťažba v nich sa raz skončí, to dobre vieme všetci, vrátane samotných baníkov. Občanom tohto regiónu však doteraz nikto nepredostrel plán útlmu, nikto s nimi nehovorí o revitalizácii krajiny a kvalite ich života po skončení ťažby.“

Podľa nej treba pre región pripraviť zmysluplnú perspektívu a do jej prípravy sa musia zapojiť všetci - dotknuté samosprávy, kraj, aj štát.

„Považujeme za dôležité mobilizovať samosprávy k takejto spolupráci. Ak sa niečo nezmení, následky môžu byť pre tento kraj nedozierne a samosprávy si pred tým nesmú zatvárať oči,“ myslí si Kaščáková.

Pripravujú legislatívnu zmenu

Rudolf Podoba spolu s predsedom Združenia miest a obcí Michalom Sýkorom pripravuje návrh legislatívnej úpravy, ktorá by údajnému zneužívaniu zákona poslancami národnej rady na pôde mestských zastupiteľstiev mala v budúcnosti zabrániť. Konkrétne by sa mala dotýkať napríklad uvedenia predmetu vystúpenia, ako aj určenie časového rámca, koľko dní vopred by sa malo vystúpenie hostí ohlásiť a aký časový priestor bude na vyjadrenie vyhradený.

Právo poslanca národnej rady vystúpiť na rokovaní obecného zastupiteľstva má však podľa Kaščákovej svoj zmysel.

„Ako inak si má poslanec vykonávať svoj mandát, ak nie vo verejných diskusiách s voličmi a prednostne s ich volenými zástupcami? Poslanec zastupuje ľudí aj v témach, ktoré nemusia byť primátorovi či starostovi milé, ale treba o nich hovoriť,“ uzavrela Kaščáková.

1. Huby už konečne rastú 1 075
  2. V Kocuranoch padla žena z koňa. Zasahovať museli leteckí záchranári 786
  3. Netradičný zberateľ: Peter Ďuriš vlastní vyše tristo atypických fliaš s domácou pálenkou (+FOTO) 417
  4. Voľby do VÚC 2017 Prievidza: Zoznam kandidátov na poslancov 391
  5. OKRESNÝ FUTBAL: Výsledky, komentáre a aktuálne tabuľky 390
  6. Senica odišla z Prievidze s poriadnou gólovou nádielkou 357
  7. Chrisovi Perrymu hrozí za sexuálne násilie dlhoročný trest 288
  8. Obete nacizmu pripomína ďalších pätnásť kameňov v dlažbe 252
  9. Basketbalista už je obvinený. Mal znásilniť a pri tom natáčať šestnásťročnú Prievidžanku 250
  10. Tréner žiakov: Ak chceme, aby deti futbal bavil, na tréningoch musí byť aj zábava 155

Najčítanejšie správy

Prievidza

Huby už konečne rastú

Po dlhšie trvajúcom suchu na hornej Nitre v posledných dňoch zapršalo a huby už konečne začali rásť.

V Kocuranoch padla žena z koňa. Zasahovať museli leteckí záchranári

Pre nedostupnosť terénu pre pozemnú záchranku bol žene na pomoc privolaný vrtuľník.

Fľašky mu nosia rodinní príslušníci, kamaráti či kolegovia z práce. Mnoho si však kúpil sám.

Voľby do VÚC 2017 Prievidza: Zoznam kandidátov na poslancov

V prievidzskom volebnom obvode sa o poslanecký mandát uchádza šesťdesiatosem kandidátov.

OKRESNÝ FUTBAL: Výsledky, komentáre a aktuálne tabuľky

Ako jediný portál na Slovensku vám prinášame prehľad zo zápasov tímov z hornej Nitry.

Blízke regióny

Podvod v Topoľčanoch. Na zájazd nešli, aj keď zaplatili

Obvinená môže stráviť za mrežami až desať rokov.

Výškovú budovu v Partizánskom uzatvorili. Pripravujú ju na zbúranie

Primátor mesta pripustil, že bytoviek, ktoré by sa mohli zbúrať, je v meste viac. Bývalí nájomníci nechali po sebe spúšť.

Elán ďakuje Turčanom

Ďakujeme všetkým fanúšikom a celému Martinu za neopakovateľnú atmosféru... - odkázala po koncerte Turčanom skupina Elán.

Huby už konečne rastú

Integrované osvetlenie bude len druhým v Európe

Trenčín bude po Budapešti druhým mestom v Európe, ktoré bude mať moderné integrované osvetlenie.

Všetky správy

Dvesto pretekárov bojuje šesť a pol hodiny o titul a vždy vyhrá Sagan

Slovák má najviac víťazstiev, tituly zbiera ako na bežiacom páse a slávneho Merckxa mrzí, že si s ním nemohol zmerať sily, keď sám jazdil.

Pozrite si záver MS z Bergenu, ktorý nebol v televízii

Zábery z helikoptéry ukazujú nástupy v posledných kilometroch aj to, ako skupina favoritov dostihla úniky.

Matthews znovu prehral so Saganom. Som sklamaný, priznal

Austrálčan získal na majstrovstvách sveta druhú medailu za posledné tri roky.

Štvrtý titul? O rok naň Sagan môže zabudnúť

Trať majstrovstiev sveta v Innsbrucku v roku 2018 je samý kopec.

Kam vyraziť