KOSTOLNÁ VES. V Kostolnej Vsi sa uskutočnil pätnásty ročník tradičného podujatia vo varení slovenského národného jedla.
„Tento rok sa stretli štyri tímy, ktoré medzi sebou súťažili v rýchlosti prípravy, chuti halušiek, svojim kuchárskym oblečením, respektíve maskami a samozrejme celkovým vzhľadom na tanieri,“ povedala starostka obce Mária Žofčinová.
Halušiek sa varilo iba po malej porcii určenej na ochutnávku odbornej poroty, v ktorej sedel i Michal Šiška, alias slovenský Jamie Oliver.
Svojich favoritov prišlo povzbudzovať okolo tristo ľudí. Tí sa bavili od skorého rána do neskorého večera. Zábavu dopĺňala cimbalová hudba Beťári a mužský spevácky zbor zo Zemianskych Kostolian. Oproti minulým rokom mali súťažiaci väčšiu voľnosť.
Museli však dodržať niekoľko podmienok. Variť museli vo vlastnej maske, z jedného kila zemiakov a halušky museli do vriacej vody hádzať tradičným spôsobom, teda bez použitia sitka.
Okrem tradičných bryndzových halušiek sa varili i kapustové a tvarohové.
„Porotu najviac oslovili halušky, ktoré uvaril tím Kynologického klubu,“ informovala. Súťaže boli pripravené i pre návštevníkov, jedli syrové korbáčiky, preťahovali sa s lanom a pili pivo. Návštevníci mali možnosť ochutnať i tradičné kostolnovesianske jedlo, fučku. Ide o zemiakovú kašu zahustenú múkou a poliatu opraženou cibuľkou.
„Musím skonštatovať, že podujatie bolo veľmi vydarené a objednali sme si i dobré počasie,“ uzavrela.